Recept: zelf pita broodjes maken

Niveau: Makkelijk

Bereidingstijd: 3 uur en 15 minuten, ja het is lang, dat weet ik, maar we zitten toch thuis nu, dus nu je hebt de tijd hier voor

Een bijgerecht dit keer. Het fijne van brood is dat het op zoveel manieren gegeten kan worden, de variaties zijn eindeloos. Het recept is van een bewonderenswaardige eenvoud; met maar 4 ingrediënten, die allemaal lang houdbaar zijn. Je bent eigenlijk heel snel klaar, de bereidingstijd zit hem in het rijzen, maar tijdens het rijzen heb je geen omkijken naar je deeg en kun je heerlijk twee afleveringen van Sex Education op Netflix bekijken.

Benodigdheden:

-zakje gedroogde gist van 7 gram

-Tarwebloem: 365 gram (neem het liefst volkorenbloem, voor hogere voedingswaarde en vezels)

-240 ml water, warm, niet heet

-Olijfolie

-Zout, 1 3/4 theelepel

Zoals je ziet heb ik de overheerlijke fancy olijfolie gebruikt van Yakelos.nl

Bereiding:

Was allereerst grondig je handen, waarbij je minimaal een keer “happy birthday” tegen jezelf zingt. Hygiene gaat voor alles tegenwoordig. En herhaal dit later voordat je met je handen het deeg aanraakt.

Doe de gist uit het zakje in een grote kom met daarbij 140 gram bloem en 250 ml warm water. Klop het met een garde en laat het mengsel vervolgens 20 minuten staan. Het zal een beetje gaan borrelen tijdens de rust en het wordt wat sponzig.

Voeg 1 1/2 eetlepel olijfolie toe aan het mengsel, het zout en 225 gram bloem. Meng dit met een mixer met deeghaken op lage snelheid. Of gebruik je handen, als je geen mixer hebt. Doe dit totdat er een kleverig zacht deeg ontstaat. Als het te plakkerig is, voeg je nog met beleid wat bloem toe. Ga ongeveer 6 minuten door met kneden en maak een bal van het deeg.

Smeer een kom in met heel klein beetje olijfolie en draai de bal om zodat elke kant bedekt is met een kleine laag olie. Dek de kom af met plastic en laat ongeveer 2 uur staan, totdat de bal ongeveer twee keer zo groot gerezen is. Nu kan je lekker wat voor jezelf gaan doen, have fun 🙂

Snijd de deegbal in 8 gelijke porties en draai hier weer mini ballen. Dek dit weer af met floe en laat vervolgens weer 30 minuten staan, dus pak je Playstation weer op of je verzamelde werken van Franz Kafka.

Strooi wat bloem op een plank en plet er een kleine deegbal op, zachtjes platdrukken met je (grondig gewassen) vingers. Als ze alle 8 klaar zijn, laat ze dan weer 5 minuten rusten.

Bestrijk een pan met anti aanbaklaag met de overgebleven olijfolie en laat de pan flink heet worden. Bak 3 minuten aan een kant en draai om, vervolgens nog 2 minuten bakken aan de andere kant. De laatste keer omdraaien en laat 30 seconden op de eerste kant bakken. Als het goed is dan gaan de broodjes opzwellen in de pan en krijgen ze wat bruine vlekjes.

Eet smakelijk! Heerlijk met van alles en nog wat, zoals met Hummus of zoals op de foto met zelfgemaakte kippensoep.

Voedingsinformatie

In witte bloem (en dit recept bevat niet heel veel meer dan dat), is laag in zijn voedingswaarde. Bloem is een fijngemalen meel van granen, waaruit de buitenste schilletjes, de zemelen en de kiemen van het graan gezeefd zijn. Met andere woorden; alle waardevolle voedingsstoffen zijn er uit gehaald. Kies daarom voor volkorenbloem, hierin zitten vezels, en al het bovengenoemde zit er nog in. Hierdoor verzadigt het ook nog eens meer. Ik zie het je denken “maar waarom gebruik jij die dan niet in je recept?” Ja daar heb je me! Ik had deze nog staan en de insteek van deze foodblogs is: koken met wat je in huis hebt staan, en met houdbare producten, want we moeten nu zoveel mogelijk binnen blijven. Het eten van witte bloem en producten zoals witbrood is niet per se slecht of ongezond, maar ik wil alleen even benadrukken dat volkoren producten gezonder zijn en je hier meer aan hebt, That’s all. Tot snel weer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *