Recept: Chakchoukatouille

Dit recept is een combinatie van, je hoort het al, Ratatouille en Chakchouka! Ik had nog ratatouille over van de vorige dag en toen ontstond dit brilliante idee! En dat moet ik natuurlijk met je delen 🙂

Benodigdheden voor 2 personen voor 2 maaltijden: avond en de volgende dag lunch:

Ratatouille

-half bouillonblokje

-1 aubergine, in kleine stukjes gesneden

-halve courgette, in kleine stukjes gesneden

-1 blik San Marzano tomaten (lekkerste tomaten ter wereld, it makes a huuuuge difference!

-1 paprika, in kleine stukjes gesneden

-cayennepeper naar smaak

-1 of twee teentjes knoflook (naar smaak), geperst.

-oregano naar smaak

-1 eetlepel olijfolie

Voor de Chakchouka:

-2 eieren

-brood naar keuze (ik heb heerlijke spelt-desem van de bakkers-kraam op de Ten Kate markt in Amsterdam, de leukste mensen en heerlijk brood!)

-een kwart avocado (vind ik er zelf lekker bij), let op avocado is gezond maar heel vet, en daardoor zeer hoog in kcal.

Bereiding Ratatouille:

Kook water en los in een bakje gekookt water (ongeveer 1 glas) het boillonblokje op, door met een vork te prakken.

Snijd de paprika, courgette en aubergine en doe ze samen met de olijfolie, knoflook, bouillon en kruiden in de pan. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. Zorg er voor dat het nat blijft.

Vroeger was ik altijd aan het klooien met het bereiden van aubergine. Het absorbeert olie en daardoor bakje het altijd aan, en moest ik steeds meer olie toevoegen waardoor het moddervet werd. Ik heb ontdekt dat het bereiden in bouillon veel beter werkt, bovendien is het ook nog eens veel minder vet. Na 10-15 minuten doe je de tomaten er bij en zorg ervoor dat je ze klein maakt in de pan. Laat het pruttelen voor nog eens 15-20 minuten en blijf af en toe roeren. De groenten moeten zacht zijn en proef even of het door de cayennepeper lekker een beetje pittig is. Vanwege het bouillonblokje voeg ik geen zout meer toe, het is al zout genoeg hierdoor.

Het is heerlijk bij volkoren pasta, zilvervliesrijst, quinoa, noem maar op! Je kan allerlei eiwit-bronnen naar wens toevoegen; kip, gerookte tofu (heerlijk, probeer het eens), witvis.. alles past hier wel bij. Wat je over hebt zet je nadat het afgekoeld is in de ijskast.

Zo ziet het er uit als het op is!

Bereiding Chakchouka:

De volgende dag neem je een koekenpan of steelpan en schept de ratatouille er in. De tweede dag is deze nog smakelijker. Schuif met je lepel de ratatouille naar de randen van de pan zodat in het midden een open plek is. Als er tomaten saus op de open plek ligt is het geen probleem, als de pan droog is, neem dan nog wat olijfolie, zodat het ei niet kan aanbakken.

Breek voorzichtig twee eieren in de open plek in je pan en laat ze op zacht vuur even bakken. Dek de pan af met een deksel (het liefst van glas, zodat je het ei makkelijk in de gaten kunt houden) en laat op laag vuur 10-15 minuten staan.

Er is bijna niks zo smerig in het leven als ei met waterig eiwit vind ik persoonlijk, dus zorg er voor dat het eiwit goed gestold is. Als het eigeel een beetje nattig is, is dat wel lekker. Dat kun je zelf zo doen als je wilt. Serveer met brood en een kwart avocado.

Bon apetit!

Valt wel mee he?!
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *